Wie zijn we

 Wat?

Vitalsounds is een preventie-, risicobeperkend- en peer support project gericht op het uitgaansleven in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Met een enthousiast team vrijwilligers (partypeers) staan we met een mobiele infostand op allerhande evenementen in de  elektronische muziekscene.

Vitalsounds is een project van CAW Zuid-West-Vlaanderen. De doelgroep die we beogen zijn in de eerste plaats jongeren die uitgaan en meer specifiek jongeren die drugs gebruiken of er aan denken te gebruiken in een recreationele setting.

Hoe?

De focus van ons project ligt op veiliger uitgaan. Concreet biedt Vitalsounds jongeren wetenschappelijk correcte en bruikbare informatie aan over drugs(gebruik), veilig seksueel contact en gehoorschade tijdens het uitgaan. Op basis hiervan kunnen jongeren dan geïnformeerde keuzes maken in verband met hun gezondheid en uitgaansleven. Hierbij nemen we echter geen standpunt in voor of tegen druggebruik, maar erkennen we dat het een wijdverspreid fenomeen is dat risico's inhoudt en dat er maatregelen kunnen genomen worden om deze potentiële risico's en schade te voorkomen en te beperken.

Vooraleerst willen we, zonder veroordelend te zijn, in contact en gesprek komen met het uitgaanspubliek. Dit via onze mobiele infostand op evenementen of via online kanalen als deze website en onze sociale netwerksites op Facebook en Twitter. Daarnaast geven we correcte informatie en advies op vraag en maat van de persoon. Hierdoor willen we risico's en ongevallen voorkomen en beperken. Dit alles gebeurt op een vertrouwelijke en anonieme manier. Vervolgens volgen we drugtrends op de voet om snelle en gerichte preventieacties te kunnen ondernemen. Tot slot bieden we op grote events een Relax Zone aan – in samenwerking met andere organisaties uit de preventie- en harm reduction sector. Hierbij zijn feestvierders met een alcoholroes, bad trip, vermoeidheid, … vrijblijvend welkom voor alle niet-medische zorgen.